snohetta on Instagram

Snøhetta

Integrated architecture, landscape architecture, interior architecture, product design and graphic design firm.

https://www.fastcompany.com/90300006/this-chair-made-from-ocean-waste-hints-at-the-furniture-of-the-future Similar users See full size profile picture

Report inappropriate content

@snohetta photos and videos

A couple weeks ago we de-installed "Concept Collection: Imprints" at Calgary Central Library. Showcasing the making of the building through the design team’s study models, concept sketches, and drawings, the exhibition offered an opportunity for us to revisit key moments in the design process. From our retrospective mode, we wanted to share here a selection of these studies. Swipe thru ➡️ 1) A wood study model captures early approaches to the arched entryway, the shape of which was inspired by the phenomena of the chinook arch cloud formations seen often in the Calgary area. 2) A series of massing studies of how the library might bridge over the path of the C-train that curves through the site. 3) Acrylic concept model that started to get at the idea of the main central atrium at the heart of the building, and 4) the library today, shot by @michaelgrimmphoto #calgarycentrallibrary #tbt

13

We have designed Grohe’s stand at the Stockholm Furniture and Light Fair, communicating the fundamentals of water. At the stand visitors will be invited into a room which is defined by the attributes of the element water. We want to give people an opportunity to explore and experience the water element with all their senses. A key priority in the design process has been to develop components that can be used over and over again in other settings. The stand has been nominated by Archiproduct’s «Design Collection» for good design and innovation. Come by the stand if you’re at the fair! @grohe_global #stockholmdesignweek2019 at Stockholmsmässan

16

We are excited to present our newest sustainability project, S-1500: A chair made from recycled plastic from the North of Norway. Together with furniture manufacturer Nordic Comfort Products (NCP), Snøhetta has developed a chair made from worn-out fishing nets, ropes and pipes from the local fish farming industry in the North of Norway. By eliminating the need to use new raw material in the production, the chair has obtained a carbon footprint which is one of the lowest in the market. Known as S-1500, the chair is a structural redesign of Norwegian modernist Bendt Winge’s classic R-48 chair from the late sixties, which is also produced by @ncpfurniture. Due to its production technique and varying plastic compositions, the pattern of each chair will be unique even though the chair will be mass produced. Its matte, pebbled, dark green surface tells the story of plastic that has been on a journey as fish nets in the North Sea, to the production facilities of NCP and eventually ends up as a chair in a school, a home or a public facility. The chair is available for sale through Nordic Comfort Products (NCP) and will be showcased at the Stockholm Furniture and Light Fair from February 5th to 9th. Please come by and say hello if you’re around! 📷 @bjornar_ovrebo at Stockholm Furniture Fair

49

In Progress: Construction at the Temple University Charles Library continues at a rapid pace, with much of the curved framing for the main atrium dome complete, and the first batch of wood panels just installed. An oculus carved into the lobby’s domed atrium will open up views to each corner of the building, serving as a wayfinding anchor and placing the visitor at the center of the library’s activity upon walking in. Swipe through to see some photos from last week’s site visit, and a glimpse of the future lobby space via @mir.no’s rendering. Framing by @radiustrack, 📸by @craigdykers and @thatandthatandthatandthat. #underconstruction #workinprogress #WIP #charleslibrary #templelibrary @templeuniv at Temple University

80

The intense presence of daylight is the most important characteristic of the Swarovski Manufaktur. Natural light gently enters the building through 135 openings in the ceiling, providing good conditions for innovation and creative co-creation. The light birch wood panels enhance the bright and welcoming atmosphere of this progressive facility. On the second floor, a sculptural wooden platform and an arena-like staircase are suspended from the ceiling. Showrooms dominated by materials such as oak, brass, stained glass and a variety of textiles are integrated in the gallery-like structure. The spacious staircase and a cafeteria serve as meeting points and social spaces. Photos by @schreyerdavid_bild #swarovskiforprofessionals #swarovskimanufaktur at Wattens, Innsbruck, Austria

19

We are thrilled to be able to take you on a tour inside the newly opened Swarovski Manufaktur – the Crystal Atelier of the 21st Century. Developed by Snøhetta for the Tyrolean crystal manufacturer @swarovski, this daylight-flooded building is an innovative crystal workshop perfectly suited for creative co-creation, rapid prototyping and representation. The building cleverly merges design, product development and production, and enables Swarovski to work together with customers in a new and dynamic way. At the facility, the entire production process of crystal is reproduced on a small scale, making it possible to produce prototypes or small crystal series in the shortest possible amount of time. In this way, the Swarovski Manufaktur sets a new standard for inclusive fabrication facilities today and in the future. Photos by @schreyerdavid_bild #swarovskiforprofessionals #swarovskimanufaktur at Swarovski

19

We’re excited that our residential project in Kaspar Weyrer Strasse in Innsbruck received an honorable mention at the 2019 Tyrolean Timber Construction Awards in the category for residential buildings. The housing project is a showcase for modern urban living. The facility is composed of small volumes with individual entries to the different units, creating an intimate atmosphere. Each apartment has a private garden or a terrace, in addition to shared residential areas that facilitate social contact. The materials used meet the standards of the local, ecological architecture, and the jury highlighted in their feedback the interdisciplinary approach and the cost-effective construction. The project was developed in collaboration with the architect Werner Burtscher. 📷 Lukas Schaller at Innsbruck, Austria

37

On behalf of the Norwegian Trekking Association (DNT), Snøhetta has designed DNT’s first tourist cabin that produces more energy than it consumes. The 125-year-old tourist cabin, named Mogen, is located at Hardangervidda – a barren moorland mountain plateau in Southern Norway. The plateau is the largest of its kind in Europe and is a popular hiking destination in the summer. The new and sustainably built structure will replace an existing cabin and its support functions. The project aims to include and reuse as much materials as possible from the existing cabin. The concept is founded on strong community values and the unique qualities of the landscape, with a focus on building an accessible and welcoming meeting place for all visitors. 📷 @plo.mp at Hardangervidda

38

In collaboration with Telenor, one of the world's largest mobile telecommunications companies, Snøhetta has directed the process of creating Telenor’s first hardware products, effectively bringing the telecom company closer to their end users. As Wi-Fi products are typically placed in a hidden location due to their unshapely appearance, users often experience suboptimal performance. Snøhetta’s approach was to develop a product range that you would not mind having on display in your home, to maximize the functionality of the technology. 📷 @bjornar_ovrebo and @telenornorge

16

Calgary's new Central Library is featured on @nytimes' annual list of 52 Places to Go in 2019! @michaelgrimmphoto’s photography headlines Calgary's spot at #20. Planning a trip this year? Check out their suggestions and more - link in bio. @calgarylibrary @nytimestravel #calgarylibrary

40

The subdued aesthetics of the Outdoor Care Retreats stand in stark contrast to the monumental hospital buildings that they are affiliated with. Referencing the playful construction of wooden tree cabins typically made by children, the luminous cabins are formed like skewed blocks of wood that extend into the landscape through asymmetrical branches. The massive wood of the main structure of the cabin will turn gray over time, blending naturally into the surroundings. The interior is fully clad in oak, echoing the natural materiality of the woodlands outside. Inside the space, colorful, sculpted pillows can be moved around freely, allowing children to build huts or lie down to gaze at the canopies through the circular window of the ceiling of the main room. The cabin’s large glass windows can be fully opened, inviting nature into the space. In this way, visitors can peek into the woods, smell the damp forest floor, and listen to the sound of trickling water while still being inside the cabin. More info via the link in bio. 📷 @ivarkvaal

25

We have designed secluded wooden shelters for two of Norway’s largest hospitals, aspiring to make hospitalization easier for patients and their families. Originally developed in collaboration with the Friluftssykehuset Foundation and the Department of Psychosomatics and CL-Child Psychiatry at Oslo University Hospital, the Outdoor Care Retreat provides a peaceful space where visitors can benefit from the therapeutic qualities of nature. The space can be used for treatment and contemplation, and for spending time with relatives and friends away from the hospital corridors. The cabins are open to every patient connected to the hospitals regardless of disease group, and reservations are managed through a booking system. Although the cabin is integrated in the hospital campus, its secluded location and natural aesthetics allows it to be perceived as a place of its own. It is a place of muted magic, a place out of the ordinary that provides a generous and much-needed breathing space for visitors of all ages. Pictured here: the Outdoor Care Retreat (Friluftssykehuset) in Kristiansand, Norway. 📷 @ivarkvaal

33
Next »